Planter afhentes i vores plantecenter på Snubbekorsvej 20D i Taastrup Tlf 61 68 74 04

Calluna INTRO

Flere visninger

Calluna INTRO
25,00 kr

Lagerstatus: På lager

Se artikel af Svend Aage Askjær for Lyngplanter.dk under foto.
Beskrivelse

Detaljer

Calluna vulgaris, hedelyng, efterårslyng: Der kan være tale om den almindelige form af hedelyngen, som endnu vokser nogle steder i den danske natur. Til havebrug anvendes dog oftest udvalgte sorter heraf. Disse er gennem næsten 100 år udvalgt på grund af anderledes blomster, afvigende løvfarver og særprægede farver på forårets nyvækst.
Tidspunktet for blomstringen varierer en del fra sort til sort. De første starter allerede i begyndelsen af august og de seneste først i slutningen af september.
På de fleste sorter har blomsten 4 farvede kronblade og 4 ligeledes farvede bægerblade. Farven er forskellig fra sort til sort, idet der findes helt hvide, rosa, lys til mørk violette og mørkt røde former.
Hos en del sorter er blomsterne helt anderledes, idet de er fyldte med flere end 4 kronblade. Dette skyldes, at alle eller de fleste støvdragere på grund af genetiske afvigelser er omdannet til kronblade. Herved bliver den enkelte blomst op til dobbelt så stor som en almindelig lyngblomst.
De sidste 10 - 15 år er der fremavlet mange sorter af såkaldt knopblomstrende lyng. Karakteristisk for denne gruppe er, at der dannes masser af blomsterknopper, og at disse får samme farve, som en almindelig blomst ville få i udsprunget tilstand. Den farvede knop åbner sig imidlertid ikke, og derfor sker der heller ikke nogen bestøvning, hvilket medfører, at den farvede knop er langt mere holdbar end en udsprunget blomst, der hurtigt får besøg af bierne. Det er således ikke ualmindeligt, at disse knopblomstrende lyng bevarer deres fremtrædende, dekorative egenskaber langt ind i december, forudsat at temperaturen forinden ikke har væren under 5-10 frostgrader. Se nærmere oplysninger i artiklen 'Knopblom- strende lyng'.
Vækstformen kan variere meget fra den ene sort til den anden. Nogle har helt flad, udbredt vækstform, andre er høje og oprette.
Hos de fleste sorter er løvets farve lys til mørkere grøn året rundt, men hos andre er det gråligt til sølvgråligt. Endvidere findes mange sorter, der om sommeren har et mere eller mindre udtalt citrongulligt løv. Nogle af disse beholder denne farve om vinteren, medens andre med gulligt sommerløv skifter til skinnende , kobberagtige, meget smukke nuancer om vinteren.
Hos nogle calluna sorter ligger den største, dekorative værdi i nyvæksten om foråret, idet bladene på de nye skud er gule, orange eller rødlige, ligesom skudspidsernes farve ændres inden for disse nuancer, efterhånden som skuddet modnes.
Yderligere information

Yderligere information

Blomstringstid Ikke tilgængelig
Duft Ikke tilgængelig
Farve Ikke tilgængelig
Højde 10 år Ikke tilgængelig
Høstfarve Nej
Indument Nej
Remontering Nej
Bedømmelser